Lydnad och MH

I onsdags var vi iväg på privatträning. Anledningen var att jag sökt in till en träningsgrupp i tävlingslydnad och vi var tvungna att kolla så att vi passade in. Det gjorde vi! Oj så mycket beröm vi fick! Helt otroligt så bra det gick! Och vilken duktig instruktör! Fick massor av bra tips och råd som verkligen kommer att göra att träningen går framåt. Bara på den timmen där märktes framsteg! Jag är så glad!!! I mars börjar träningsgruppen och sen blir det förhoppningsvis tävling till sommaren/hösten.. Om jag vågar :P

Nåja, här kommer nu (äntligen!) ett mer utförligt reportage från Vipsens MH.

Moment 1 är Kontakt. Det går ut på att testledaren kommer fram och hälsar på hunden. Sedan tar hon kopplet och går iväg med hunden några meter för att därefter återvända med hunden för att känna igenom den och kolla på tänder- hantering alltså. Hans bedömning där blev:

Kontakt- Hälsning: 4, Tar kontakt själv eller när föraren tar kontakt. Balanserad.
Kontakt- Samarbete: 4, Följer med villigt. Engagerar sig
Kontakt- Hantering: 4, Accepterar. Svarar med kontaktbeteende

Nästa moment är lek. Där tar testledaren en leksak som hon och jag ska kasta mellan oss och därefter ska både hon och jag leka med Vipsen. Vipsen blev helt tokig!! Totalt överlycklig och galen. Så pass galen att han tog leksaken och stack. Haha, han ville inte alls vara med mig längre :P
Bedömning:

Lek- Leklust: 4,
Leker aktivt. Startar snabbt
Lek- Gripande: 4, Griper direkt med hela munnen
Lek- Dragkamp: 4, Griper direkt med hela munnen, drar emot tills testledaren släpper.

Efter det kommer Förföljande. Det handlar om jaktlust. En trasa dras i ett snöre längs med marken medan ägaren håller fast hunden. På testledarens order så släpps hunden och sen ska man se om hunden springer efter trasan. En corgi "ska" egentligen inte göra det, men självklart gjorde Vipsen det :P Han sprang, tog trasan och kom med den till mig :)
Detta moment görs två gånger.

Förföljande- 4,
Startar med hög fart, målinriktad. Bromsar in vid bytet.
Förföljande- 4,
Startar med hög fart, målinriktad. Bromsar in vid bytet.
Gripande- 3 , Griper tveksamt eller med tidsfördröjning
Gripande- 4,
Griper direkt, släpper



Nästa moment är tråkigt! Det är aktivitet och går helt enkelt ut på att stå still i 3 minuter för att se vad hunden gör..

Aktivitet: 3, Är uppmärksam och i huvudsak lugn. Enstaka aktivitetshöjningar.

Sedan kommer Avståndslek. Där står jag och håller i hunden medan en person plötsligt dyker upp i skogen framför oss. Figuranten börjar med att göra ljud och sedan kommer den fram så att han syns. Han hoppar och "fladdrar" med ett skynke över sitt huvud. Sedan bollar han med en leksak innan han sätter sig på huk i gräset. Vipsen tyckte att det var jättekul! Han var lugn och hade koll på figuranten hela tiden. När jag sedan släppte honom så sprang han fram direkt, dock med en liten undanmanöver. Efter det lekte han glatt med figuranten ett tag tills han tog leksaken och kom med den till mig. Figuranten lyckades dock kalla tillbaka honom, men då hittade han (vipsen) en pinne som han la sig och tuggade på :)

Avståndslek- Intresse: 3,
Intresserad, följer figuranten utan avbrott
Avst.lek- Hot/agg: 1, Inga skall eller morrningar
Avst.lek- Nyfikenhet: 2,
Går fram när figuranten pratar eller bollar med föremålet
Avst.lek- Leklust: 5, Griper direkt med hela munnen. Drar emot, släpper ej
Avst.lek- Samarbete: 3, Är aktiv med figuranten när denne är aktiv



Därefter är det dags för Överraskning vilket betyder att en overall hoppar upp framför hunden. Där blev Vipsen lite rädd, men betydligt mindre än vad jag hade räknat med. Han hade inga som helst kvarstående rädslor.

Överraskning- Rädsla: 3, Gör undanmanöver utan att vända bort blicken
Överraskning- Hot/agg: 2, Visar enstaka hotbeteenden
Överraskning- Nyfikenhet: 4, Går fram till overallen när föraren gått halva avståndet
Överraskning- Kvarstående rädsla: 1, ingen temporförändring eller undanmanöver
Överraskning- Kvarstående intresse: 1
, inget intresse för overallen



Sedan testas Ljudkänslighet genom att ett gäng kastrullock dras över en plåt när hunden passerar. Vipsen brydde sig inte alls och hoppade glatt upppå skramlet efteråt.

Ljudkänslighet- Rädsla: 2. Hukar sig och stannar
Ljudkänslighet- Nyfikenhet: 5, Går fram till skramlet utan hjälp
Ljudkänslighet-  Kvarstående rädsla: 1,
ingen tempoförändring eller undanmanöver
Ljudkänslighet- Kvarstående intresse: 1
, inget intresse för ljudkällan



Dags för Spöken! Helt klart det moment där jag verkligen var säker på hur Vipsen skulle reagera. Hade jag fel? O-ja! Jag var helt övertygad att hans ragg skulle vara en meter hög och att hans skall skulle höras hem till norrland.. Han skällde inte ett skall! Ingen ragg, ingen morrning, ingen reaktion alls.. Konstig hund :P

Spöken- Hot/Agg: 1, Visar inga hotbeteenden
Spöken-Kontroll: 2, Tittar till mot spökena då och då
Spöken-Rädsla: 4, Uppehåller sig i huvudsak bakom föraren. Pendlar mellan flyktstart och kontroll
Spöken-Nyfikenhet: 4,
Går fram till spökena när föraren gått halva avståndet
Spöken-Kontakt: 4
, Tar kontakt själv. Balanserad



Återigen dags för lek för att se hur påverkad hunden blivit av momenten. En hund som blivit väldigt stressad kommer knappast att leka nu även om den lekte i början. Vipsen lekte dock lika glatt den här gången :)

Lek- Leklust: 4, Leker aktivt, startar snabbt
Lek- Gripande: 4, Griper direkt med hela munnen

Och så slutligen, Skottet. Skottet testas både under passivitet och aktivitet. Detta är det enda momenten där hunden måste få ett visst betyg. Om hunden får en 1a eller en 2a så får den "Känd mental status", annars får den inte det... Vipsen fick en 1a :)

Skott: 1, Visar ingen berördhet. Snabb kontroll och sedan helt oberörd.





Ja, där har ni den. Vipsens Mentalbeskrivning. Wee! :)

Vipsen med sin bästis























Mer snöbilder



















Vipsen har fått en ny kompis







Det är Markus syster som köpt en liten kattunge. Jag vet inte hur hennes namn stavas, men det uttalas iaf Meimei, jättesöt är hon :) Vi har varit där flera gånger nu för att vänja dem vid varandra. Första gången var jag redo att ge upp.. Katten fräste och klöste och Vipsen tokskällde konstant... Efter ett tag tog vi dock fram en skål med skinkbitar, då gjorde vi framsteg! I slutet av den träffen så åt dom skinka samtidigt ur min hand. Nästa träff började vi likadant och avslutade med att katten fick gå lös lite. Tredje träffen bestämde vi att nu fick dom ta och lösa det själv så då släppte vi dem och det var ju inga problem :) Vipsen är ju inte aggressiv utan bara lekfull och katten är otroligt lugn så de lekte på hur fint som helst. Förutom när Vipsen jagade henne genom rummet förstås..




VINTER!!!!!!!

Satt på jobbet igår när det plöstligt började smattra som satan på taket. Gick bort till fönstret för att se om dte verkligen var regnet som lät så högt- det var det inte! Det var hagel! Stora, gigantiska hagel! På bara några minuter var taket alldeles vitt och ytterligare någon minut senare avtog haglet och istället kom det fina små snöflingor singlande.. Underbart!!!


På promenad med söta Wilma


Snö på näsan









Idag var vi till Sankt Hans backar så Vipsen fick leka lite med Kotten i snön. Det var väldigt roligt, tills Vipsen gjorde mig så arg att jag bara ville gråta.. Mest var jag såklart arg på mig själv, det är ju inte hans fel.. Han blev helt uppjagad när det kom en stor flock med gäss flygande som skrek för fullt.. Han började springa efter dom och skälla och precis då kom det en tjej och joggade förbi med sin hund. Behöver jag säga mer? Ja, han sprang fram till hunden.. och ja han började mucka med den.. suuuuuuuuuuuuck.. Men som sagt, mest arg på mig mitt jävla pucko som inte sprang efter direkt för att haffa honom. I mitt tröga huvud trodde jag hela tiden att han skulle vända och komma på inkallning.. det gjorde han inte.. Ja, det är därför jag inte uppdaterar om mentalbeskrivningen.. orkar inte.. bara less och besviken och arg och ledsen nu.. Men några bilder från idag får ni iaf..


Vipsen och Kotten (som ser ut som en klubbad säl på den här bilden :P)


Kotten






















Vipsen är mentalbeskriven!!!

Ååååh vilken hund jag har!!! Helt underbar och full av överraskningar! :)

Det är lite svårt att förklara exakt hur det gick så jag kommer att lägga upp filmer här så fort de är uppladdade så att ni får se själva hur han betedde sig :) Jag kommer även att ge långa förklaringar, men de får vänta tills filmerna är klara. Här ovan ser ni dock hans protokoll. Enkelt förklarat så kan man säga att en 1a står för liten/ingen reaktion och en 5a för stor reaktion. Vipsen fick väldigt många 4or på lek, jakt och kontakt vilken betyder att han gillar(älskar!) att leka, att han har mycket jaktlust och att han är social och är kontaktbenägen med människor :) På hot/aggressivitet fick han två 1or och en 2a, vilket alltså betyder att han i princip inte visade något sådant alls. Rädsla var lite blandat, men även där var det lågt. På kvarstående rädsla fick han enbart 1or: han hade med andra ord inga kvarstående rädslor alls medan på nyfikenhet fick han 4or och 5or- alltså mycket nyfikenhet. Ja, det var lite snabbt om världens bästaste skrutt, mer kommer som sagt senare :)

*lycklig!*

1 år med Vipsen!!





Där har ni vår speciella dag! Idag är det ett år sedan vi hämtade hem vår söta, underbara lille skrutt! :) Eftersom vi i princip inte firade hans födelsedag så firar vi idag istället! 3 paket har han fått och de var väldigt uppskattade. Det blev en stor mjukishund och två små mjukisar; en apa och en grön sak med lång svans :P


Öppnar paket


Aaah, en vovve!


Myser med leksakerna :)

Ett helt underbart år har det varit! Ett roligt, utmanande, uttröttande, stressigt, jobbigt, mysigt och helt underbart år!
Tack och lov är han inte riktigt lika jobbig idag som han varit i helgen. Hade han varit det så hade jag inte orkat skriva det här inlägget :P
Nu ska jag njuta av tystnaden (han gnäller inte, weee!) och sen mysa lite extra med skrutten :)


Vipsen är jobbig!




Ja, det är han faktiskt!! Tikar löper överallt just nu känns det som och lillen gnäller heeeela tiden!!!! Imorse väckte han mig 7.38 genom att gnälla och yla. Jag klev upp och gick ut med honom, sen när vi kom in gnällde han konstant till klockan 11... Vi for iväg till skogen i ett par timmar, lade spår och letade leksaker.. Kom hem med en väldigt trött vovve.. I ungefär två timmar, sen började gnällandet... Gah! Han har dock aldrig varit så jobbig som han varit idag så jag hoppas att det bara är en engångs grej..

Igår gick vi iaf i parken och tränade hundmöten, mötte sex olika hundar och alla möten gick super! Känns som att vi iaf gör lite framsteg där och det är otroligt skönt!
Ensamhetsträningen går även den framåt. Idag lämnade vi honom i en halvtimme utan problem och förra veckan var han ensam i lite drygt en timme, utan nåt gnäll alls.. Vi lämnar honom så klart korta stunder varje dag och det går också bra!

Jag kom på för någon vecka sen att det har gått lång tid sedan Vipsen fick träffa en äldre hanhund så i fredags passade jag på när cavalieren Yatzy var på dagis. Det gick superbra! Vipsen ville så klart leka lite, men när Yatzy sa ifrån så backade Vipsen direkt och sen låg de så mysigt och sov :) Sen insåg lilla Vips att jag hade mina tofflor på mig så då blev det livat :) haha, dumt av mig att lära honom att leka med dom :P






Stadsparken i Lund






snusläpp








Det går så otroligt långsamt att ladda upp bilder nu så jag får skriva mer någon annan dag!

/Carolin
(Imorgon är en väldigt speciell dag!)

Vi ska göra MH!!!!!!

Ja! Ja! Ja!!!!! Vi kom med!!!! Vi ska genomföra ett MH!!!! Och för er som inte vet det så står MH för mentalbeskrivning Hund :) Det är precis som det låter; ett tillfälle då du får din hunds mentalitet beskriven. Man går längs en "bana" där hunden utsätts för olika saker (hantering av främmande människa, upphoppande overall, plötsliga ljud, spöken, trasa som åker iväg längs marken, konstig människa som hoppar runt i skogen, skott osv) samtidigt som en domare kollar hundens reaktioner och skriver in dem i protokollet. Det ska bli så otrooooligt roligt!!! :)
Annars händer väl inte jättemycket.. Mest energi läggs just nu på ensamhetsträning och hundmöten. Idag lämnade vi honom i en timme och han var helt tyst hela tiden och efter 45 minuter lämnade han till och med hallen och gick in på "sitt rum"(bakom draperiet, mot balkongdörren; hans favoritplats), det har han Aldrig gjort förut! Han ligger Alltid i hallen och väntar, men inte idag alltså. Otroligt skönt! Och ja, vi vet faktiskt exakt vad han gör när han är ensam eftersom vi alltid filmar honom :) Hundmötena går också framåt. Har alltid med korv ut på promenaderna nu och då går det bra i 8 fall av 10....
Förutom det så tragglar vi på med fotpositionen. Halterna börjar sitta hyffsat nu och högersvängarna fungerar rätt så bra. Vänstersvängar och raksträckor är svårt, men det kommer nog :) Även ingångar, apportering och olika tricks tränas nästan varje dag.. Skriver för fullt i min träningsdagbok och det är kul att se att han faktiskt får en hel del aktivering :)

I fredags var Markus och Vipsen till Sankt Hans backar medan jag jobbade och igår var vi dit alla tre. Har börjar ha honom lös utan långlinan nu så att vi blir tvingade att träna mer och det fungerar bra hittills :)
















Idag gick jag och Vipsen runt i området i ungefär 1½ timme. Iställer för att svänga där vi brukar så gick vi rakt fram och kom så småningom fram till en lerig lägda, den var rolig att gå på :) Efter mycket virrande hit och dit så insåg jag till slut var vi var så att vi kunde gå hem igen, då var vi båda två nöjda och glada :) Han fick dessutom gå i flexikoppel en stor del av promenaden så han var väldigt glad!















Det var allt för den här gången!




RSS 2.0