Det var på håret..

Igår var vi till Höganäs för vår första tävling i rallylydnadens fortsättningsklass och tja, det gick väl sådär..
Jag hade inga höga förväntningar inför tävlingen utan hoppades bara på att vi inte skulle bli diskade och det blev vi inte heller! Vi blev godkända med 71 poäng!! (Max är 100, 70 är godkänt..) En hel poäng till godo alltså! :) Men oj vad jag fick jobba för de poängen.. Vippen var inte min vanliga superföljsamma Vipp utan jag fick kämpa ordentligt för att han skulle vilja vara med mig..

Det var en väldigt svår miljö att tävla i för Vippen som fortfarande är så pass störningskänslig. Det var både utställning och agility på samma ställe så det var massor av hundar och människor runt ringen. Längs med två av kanterna satt det många människor med sina hundar och vilade, vid den tredje sidan gick det buskar där folk gick med sina hundar och lät dem kissa alldeles fram till att vi startade och på fjärde sidan satt Markus som Vippen gärna ville till.. Under banvandringen var det ett par barn som sprang runt på banan och flyttade skyltarna bland annat och ja, det var väldigt mycket för Vippen att hålla koll på helt enkelt! Inte nog med det, det var även väldigt varmt vilket gjorde att han inte kunde vänta i bilen som han brukar utan fick ligga mitt i smeten i nästan två timmar och vänta.. Inga bortförklaringar, klart att en riktig tävlingshund ska klara allt det där och det kommer vippen att göra också, så småningom, men i dagsläget var det helt enkelt för svårt för honom och det förstår jag verkligen!

Slutligen så var det ju även första gången Vippen skulle tävla utan koppel, för honom spelade det inte så stor roll, men för mig! Jag fick hjärtat i halsgropen och panikkänsla i kroppen varje gång han tog mer än ett steg ifrån mig. När vi sen skulle vända och göra "språng marsch" (kommer inte ihåg vad momenten egentligen heter..) rakt mot Markus så var jag övertygad om att lillen skulle sticka dit och jodå, det hade han gärna gjort, men tack och lov lyssnade han när jag bröt honom..

Ja, en hel del avdrag för bristande kontakt alltså samt en 10-poängare för fel utfört moment. Jag blev lite för stressad och glömde ett sitt :) Domaren var dock jättesnäll och gav inget avdrag när det plötsligt stod en kärring med sin jack russel i flexi mitt inne i buskarna max en meter från planen. Jack russeln gruffade och fräste och Vippen tyckte att det var rätt obehagligt och var tvungen att kolla vad det var för nåt.. Och ja, både jag och domaren var överens om att i en sån situation är det okej att hunden på planen tappar kontakt, det är kärringhelskottat i busken som är korkad och borde straffas.. Jag är faktiskt inte sur på tanten och hade inte använt henne som ursäkt om vi blivit underkända, men jag störde mig däremot en hel del på hur sjukt respektlösa alla utställningsmänniskor (och de vanliga besökarna som alla kom med sina hundar i flexi och lät de bete sig precis hur de ville) var mot rallyfolket. Jag tror inte att de hade uppskattat om vi gått rakt över deras plan? Eller om vi gått in och flyttat saker i utställningsringen? Låtit vippen kissa på deras tält? Nej, men självklart är utställningsfolket mer värda än de som faktiskt tävlar i nåt vettigt..

Oj, vilken lång text och jag har inte ens kommit halvvägs.. Nåja, här kommer fortsättningen ändå :)

Efter fortsättningsklassen var det dags för avancerad och där dök bara den ena av de anmälda upp så jag blev ombedd av domaren att ställa upp som störning, dvs att stå i honnören medan den tävlande körde banan samt gå banan medan den tävlande stod i honnören. Gratis träning tackar vi såklart inte nej till :) Honnören var sitt bredvid den här gången och det fixade Vippen kanon så det var skönt att se! Sen när vi skulle gå banan så körde jag utan koppel, men med godis. Jag hade tänkt att bara belöna någon gång, men direkt vi kom in på planen så märkte jag hur trött och ofokuserad vippen vad så jag körde lite extra och höll en godis i handen hela banan och oj, där kom min riktiga Vipp fram! Full kontakt rakt genom banan :) Vi fick 10 poängs avdrag för ett moment för fel utfört, men dte var väntat då vi bara precis börjat träna det. Högerhandlingen gick dock bra och han fixade både stå och front på höger sida! Det var även "sitt-gå ifrån-kalla in" som vi inte alls tränat, men det fixade han super! Vi fick en bedömning av domaren (som såklart inte är giltig eftersom vi dels inte har lov att tävla i avancerad än och dels hade godis) och vi lyckades få ihop 80 poäng! Sjukt kul att se hur duktig han kunde vara bara jag fick upp fokus! Men visst, det är långt från de 97 och 99 poäng som jag varit van i nybörjarklass :P
Nu är jag bara nervös inför de officiella tävlingarna, tänk om han är lika ofokuserad då? Känns inte så kul att vi fått närmare full pott på de inofficiella som inte registreras nånstans, men så får vi typ 70 på de officiella som för alltid kommer finnas registrerade.. Hmm.. Men men, vi får väl se hur det går :)

Vi fick för övrigt massor av fina kommentarer om den lille skrutten, både från domare och åskådare. Alla tycker att han är sååå söt och att hans kontakt är helt otrolig, alltid kul att höra :)

Här kommer bilder iaf..

 

 

 

 

 

 

oh, titta matte, en tollare! Tänk om det är Svea! Jag går och säger hej..

 

 

språng genom slalom

 

Blä! Mamma det är en flexi-jack russel i busken!!

 

 

 

Taggade upp Vippen lite väl mycket innan första start så han missade leksaken och högg sig fast i min tröja istället.. Han har aldrig haft sönder kläder i sitt liv (sen han var valp), men nu är det andra tröjan på en månad! Kanske dags vi börjar träna lite "respektera andras saker" igen :)

 

Chillar med domarna (eller domarsekreterare eller vad de nu kan kallas) medan matte går banvandring i avancerad klass

 

försöker visa upp det supersnygga tävlingshalsbandet, men pälsen skymmer. Det är iallafall svart med röda hjärtan :P

 

I honnören

 

Med godis i handen :)

 

 

 

 

 

 

 

det nya momentet där vi gjorde fel. Vi ska båda vända oss utåt så att han sen hamnar på min högra sida och det gjorde vi, men under tiden jag vände så snurrade han ett helt varv bakom min rygg :)

 

högerhandling!

 

På prispallen :) jag fattar inte varför jag alltid ser så jäkla sur ut..

 

Carolin


Tävlingar!

Tjoho, på söndag ska vi tävla! Det blir en inofficiell tävling i rallylydnad fortsättningsklass!

Sen har vi paus några veckor och sen brakar det loss med officiella tävlingar!

2 juli: Nybörjarklass Lund
6 juli: Nybörjasklass Söderåsen
9 juli: Nybörjarklass Eslöv

Förhoppningen är att vi på de tre tävlingarna ska få tre godkända resultat och därmed få Vippens första titel!
RLD N Stock dog's Candy Man låter väl inte helt fel!? :)

..vänta bara tills han heter RLD N RLD F RLD A RLD M Stock dog's Candy Man! DÅ kommer jag vara nöjd :D (jag förstår dock inte varför de skulle göra titlarna så fula? I lydnad heter det ju LP som i LydnadsProv, varför inte förkorta rallyn RL eller Ral? Extremt mycket lättare att säga än RLD..)

Ja om jag orkar, hinner och känner tllräcklig motivation så blir det tre tävlingar i fortsättningsklassen i slutet av juli. Tre kvällstävlingar, tre dagar i följd.. Frågan är dock om jag verkligen orkar det? Och om Vippen verkligen vill det? Vi får se, har några veckor på mig att bestämma mig :)

På tävlingen på söndag är vi bara två stycken i klassen så om vi inte diskar oss så borde vi ganska säkert få stå på pallen :P Jag är dock rädd för att vi kommer att diska oss.. Är både utställning och agility där samtidigt så det kommer vara mycket mer störning än vi är vana vid och det är dessutom första tävlingen där Vippen ska vara lös. Risken är ganska stor att han spanar på nåt annat och att jag får panik och petar till honom och ja, då blir man diskad.. Men men, vi får se, kul ska vi ha iallafall! :)

Carolin

Heldag för lillemannen

Idag kl 10 fick vi ett efterlängtat besök! En tjej som håller på att utbilda sig till hundterapeut(eller vad det nu heter) kom för att kolla igenom Vippen och ge honom massage! Vippen hade ju en period i vintras där han haltade lite av och till och jag har sen dess velat kolla upp honom. Varje gång jag tänkte ringa veterinären och boka tid då i vintras så blev han plötsligt bra igen och vi valde att avvakta och sen har det inte hänt så mycket. Men så för några veckor sen fick jag reda på att den här tjejen behövde övningshundar och jag anmälde Vipp direkt.
Hon var verkligen jättetrevlig och verkade kunna massor trots att utbildningen startat rätt nyligen(hon har dock jobbat med friskvård inom häst så hon kan ju en del sen innan) och vippen gillade henne verkligen. Han pussade på henne mest hela tiden :) Vi började med att hon ställde frågor om honom och tittade när han rörde sig, sen kände hon igenom honom ordentligt och slutligen så masserade hon honom. Hon hittade en "smärtpunkt" (irriterad muskel typ som drar ihop sig när man rör vid den) på hans rygg som antingen kan komma från själva ryggen eller från en frambenet. Jag har vetat om den punkten på ryggen förut, men trott att det var en nerv av nåt slag som utlöste en reaktion när man vidrör den, men det var det alltså inte. Antagligen så är det för att han felbelastar på nåt sätt när han går så att muskeln då blir irriterad. Sen tyckte hon även att han var stel i bakbenen, vilket han är, men det trodde hon att vi kan hjälpa genom massage och stretching. Hon tyckte absolut att vi skulle åka och röntga honom (höfter och armbågar) för att utesluta att nåt av problemen sitter där så det kommer vi att göra. Jag har ju tänkt höftledsröntga honom ända sen jag skaffade honom, men av nån anledning har inte det heller blivit av :/ har tyvärr ingen giltig anledning till att jag inte gjort det, kan bara skylla på att jag inte mådde så bra när han var i den åldern att han borde ha röntgats så jag orkade inte ta tag i det.. Men nu ska det alltså bli av och det känns jättebra! Ska bara försöka hitta en dag när markus har semester och jag är ledig, behöver ju nämligen bilen och den har markus när han jobbar.. Ja, sen ville hon gärna återkomma och massera honom fler gånger och det tackar jag gladeligen ja till. Perfekt om hon kan mjuka upp honom lite och dessutom lära mig hur jag kan massera och stretcha själv..
Vippen var superduperduktig när hon var här. Han var som sagt väldigt pussig och mysig när vi pratade, men sne när hon skulle massera och det så låg han så snällt. Försökte lägga sig på rygg för att bli kliad på magen ett x antal gånger, men dte får han så gärna göra, det visar ju bara hur mysig han är :)
Två timmar var hon här och efter de timmarna så var lillen rätt trött, i några timmar iallafall, sen började han springa med sina leksaker och tigga lek igen :) Det märks verkligen att vi inte går kurs nu och att det är så varmt att morgonpromenaderna blir kortare än dom brukar för oj vilken energi han har på kvällen! Igår klickade både jag och Markus nya saker med honom för att försöka trötta ut honom, men efter en halvtimmes(mer?) klickning så var han fortfarande lika taggad.. I vanliga fall är han trött efter fem minuter.. Hmm.. Idag bestämde vi därför att vi skulle lägga ett riktigt spår åt honom så att han fick jobba ordentligt och det gjorde vi också. Ett ganska långt spår med två vinklar och sen 40 minuters promenad. Han var helt slut på promenaden och ville inte alls gå, men gissa vad? Direkt vi kom in så började han springa med leksakerna och tigga lek och så höll han på i typ en timme :) och jodå, vi lekte med honom, men han verkar inte kunna få nog..

Ojoj vilken lång text, orkar inte dela upp den och fixa. Skrev den mest för min egen skull så om ni inte orkar läsa så är det okej :)

/Carolin

RSS 2.0