Sitter och står!

Att hon kan sitta har jag redan nämnt,men häromdagen så stod hon dessutom :)





(Markus håller handen precis utanför bild så oroa er inte. Jag tänker inte låta henne flyga i golvet :p)

Badrock!

I helgen fick Emma en badrock och jag tror hon gillade den :) den var dessutom perfekt att ha med till babysimmet igår! 



Söt

Ibland är hon bara extra söt :)





Kryper!

Okej, kryper på riktigt gör hon inte än, men jäklar som hon kan åla! Börjar bli riktigt farlig att lämna ens i en sekund för på ett ögonblick har hon tagit sig över golvet och till en elkabel, vattenskål eller annat roligt ;)









Sitter själv!

För snart två veckor sedan så lossnade det och plötsligt kunde hon sitta själv! Hon har länge kunnat sitta ganska stadigt,  men ibland tippat bakåt eller åt sidan. Nu är det bara bakåt hon kan tippa ibland och det väldigt sällan. Det märks verkligen att hon tycker att det är roligt att inte bara behöva ligga ner och ofta är hon nöjd att sitta och leka långa stunder i taget. Underbart!  :)





Nässelutslag!

 
I tisdags var Emma riktigt riktigt dålig i magen och på kvällen hade hon svårt att somna. När hon väl somnat vaknade hon minst en gång i halvtimmen och grät. Vi gjorde vad vi kunde för att trösta henne, men vid 4-tiden på natten var vi övertygade om att hon hade ont i magen och bestämde oss för att prova ge henne lite alvedon. Vi märkte ingen skillnad utan hon var lika ledsen tills hon vaknade för dagen vid 8-tiden på onsdagen. När jag då skulle byta på henne i dagsljuset så insåg jag att hela hon var täckt av nässelutslag! Ilsket röda, buckliga utslag! Tänkte direkt att det var en allergisk reaktion på alvedonet eftersom hon aldrig fått det förut.
Ringde och bad Markus komma hem för jag visste inte vad jag skulle göra. Han kom hem och ringde 1177 som rekommenderade oss att ringa vårdcentralen och om de inte hade någon tid så skulle vi åka till barnakuten. Vi hade en väldig tur att vår bvc-sköterska hade tid att ta emot oss och hon fick även tag på en läkare som kunde komma och titta. De blev båda två förvånade över hur mycket utslag hon hade och avfärdade snabbt vissa av misstankarna vi och dom haft. Kvinnan på 1177 sa att det kunde vara reaktion efter tredagarsfeber, men enligt bvc stämde inte utslagen. De var även för intensiva för att vara en reaktion på något hon ätit i liten mängd. Varken läkaren eller sköterskan hade varit med om den typen av reaktion på alvedon, men för säkerhetsskull skickades en remiss så vi kommer att bli kallade till allergimottagningen för utredning. Om det inte var alvedonet så återstår antingen reaktion på gluten eller en reaktion på någon infektion i kroppen. Magen var ju som sagt kass och det pga att vi bytt ersättning några dagar tidigare och den nya sorten innehåller tydligen mer gluten. Eftersom hon hade ont och var ledsen flera timmar innan alvedonet så känns det troligt att det var glutenet. De tog en snabbsänka med stick i fingret för att kolla efter infektion, men det visade helt normalt.
Det fanns tyvärr ingenting de kunde skriva ut för att lindra hennes klåda, varken antihistamin eller någon salva. Det fanns en sort, men den var så stark att de inte ville skriva ut den om det inte var absolut nödvändigt. Så det var alltså bara till att avvkta. Det blev ett riktigt jobbigt dygn till med en liten tjej som uppenbart var väldigt besvärad. Det måste vara fruktansvärt att ha klåda över hela kroppen och inte kunna klia sig! Hon gjorde det hon kunde genom att gnida sig mot saker, men det hjälpte nog inte mycket. Vi höll henne sval, lät henne bada och smörjde in henne med Miniderm. Hon fick sova i vår säng på natten så att vi lätt kunde vyssja henne när hon vaknade. Utslagen bleknade successivt och i fredags började lillan att bli sig själv igen. Idag söndag syns utslagen inte alls och hon var varit sitt vanliga glada jag. Helt underbart!
Vi har givetvis backat met maten och hon har bara fått sin gamla sorts ersättning och inget annat sen i onsdags. Idag provade vi med lite gröt (som hon ätit i flera veckor innan utan reaktion) och tänkte göra det i några dagar för att se om hon reagerar. Om det funkar så kommer vi sedan att väldigt, väldigt långsamt försöka vänja in den nya ersättningen igen och se vad som händer. Jag hoppas verkligen att hon inte kommer visa sig vara glutenintolerant!
 
Väldigt svårt att ta bild där man verkligen ser hur hemska utslagen var, men det syns ju lite i allafall
 
 
 
 

6 månader!

 
Två fina tänder :)
 
Vikt: 9 nånting
Längd: 70 cm
 
Sömn: i början av månaden vaknar hon vid 8-9 på morgonen, har sen svårt att somna och kan vara vaken till efter 14. Sover en kortis och sen en lång (ca 2 timmar) på eftermiddagen vid 18-20. Somnar vid 22-23, sover till antingen 02 eller 05. Har väldigt svårt att somna och inget gammalt knep funkar, varken fläkt, bära eller vagn. Börjar sedan successivt att själv dra ut på sina sovtider på dagen och går från tre sovstunder till två och börjar istället somna tidigare på kvällen! Vissa dagar skulel hon vilja sova mer på dagen, men har för svårt att slappna av så hon kan inte somna. I slutet av månaden vaknar hon oftast vid 8-9, sover en halvtimme nångång mellan 12 och 14 och sen 20-30 minuter nångång vid 16-17. Somnar för natten mellan 19.45 och 20.30. Vaknar igen efter en halvtimme för mer mat och sover sen allt från två till åtta timmar. Väldigt varierande! Vaknar dock oftast vid 04-tiden och är vaken och glad i nästan en timme för att sen somna om och sova till morgonen. Sover nästan alltid på sidan och ibland lägger hon sig även på mage.

Vaken: Är väldigt aktiv! Vill göra saker hela tiden. Vill se, upptäcka och prova allt! Blir väldigt rastlös om vi är hemma en hel dag. Tycker om att gå på köpcentrum och liknande där det finns mycket att titta på. Riktigt rolig, glad och härlig!
 
Mat: Får smaka det mesta vi äter och "skriker" oftast tills hon får det. Bröd är favoriten, speciellt rostat bröd och pågenlimpa. I slutet av månader äter hon gröt någon gång varje dag, i väldigt varierande mängd. Ibland bara en sked, men några gånger upp emot 1 dl. Får smaka en del fruktpuréer och annat. Dricker fortfarande ersättning, men även den i väldigt varierande mängd. Vissa dagar runt 600 ml och vissa över 1000 ml.
 
Tycker om: Sånger och ramsor. Att studsa och skratta. När folk hon känner (vi, farmor, faster, Michaela) leker med henne. Hon älskar uppmärksamhet! Och saker som rör sig och/eller låter. Skrattar ofta när hon tittar på Vippen, även om han inte gör något speciellt. Älskar att gunga. Gillar att ligga på golvet, rulla och åla runt. Den absoluta favoriten är mobiltelefoner, men även surfplattor funkar. Hon blir helt galen om hon ser en och ska absolut ha den. Vill helst tugga på den, men att slå på den med fingrarna är också kul.
Går på babysim och älskar det! Tycker om att sitta i matstolen och slå på bordet med en slev
 
Tycker inte om: När man tar mobilen/surfplattan ifrån henne- hon blir riktigt sur! Att vara själv. Mat som är kall. Att vara trött, men inte kunna somna. Det är nog enda tillfället hon blir riktigt ledsen.
 
Utveckling: Hade sin första vuxenhickan 9/8. 11/8 började hon säga dadada. I slutet av månaden började hon sträcka upp armarna för att bli upplyft. Ställde sig upp själv för första gången när hon satt i en låda och tog tag i kanterna några dagar innan 6-månaders dagen. Rullar mycket och ofta. 

Sommaren och dopet!

Som vanligt så känner jag inte direkt att jag har tid att sitta här vid datorn, men jag tänkte ändå ge mig på ett försök att lägga upp lite bilder från i somras :)
 
Dopet
 
Välsignelsen
 
Vatten :)
 
Kli i tänderna! Hon fick den andra tanden två dagar senare :)
 
Glad för alla fina och bra presenter!
 
Försök till ett fint familjekort..
 
 
 
I Norrland
 
Glad :)
 
Går på stranden i Halån
 
Åker tåg :)
 
Hos moster i Linköping
 
 
 
 

RSS 2.0