Miljöträning, vaccinering och promenad i solen

Igår kväll var det miljöträning i Skurup. Alla valpar och ägare samlades och så gick vi en runda där de fick pröva på massor av olika saker. Bland annat så fick de gå på flera olika underlag; träbänkar, stenbänkar, järntrappor, stentrappor(lillen har lite för korta ben för att kunna gå i trappor, men han lyckades ta några steg och huvudsaken var ju att han inte var ett dugg rädd!) och så vidare. De fick även gå på en gungbräda och i en rutschkana i lekparken :) Sen fick de höra olika saker; nycklar som drogs mot plåt, tutande bilar, tåg som passerade.. Vipsen reagerade inte på någonting på hela kvällen! Det enda problemet är att han har börjat lägga sig ner när han inte vill gå och då är det omöjligt att rubba honom.. Instruktören rådde mig att bara lyfta upp honom och bära honom en bit när han gör så, så vi får pröva det..

image69

Idag har vi varit till veterinären för 12-veckorsvaccinationen. Vi skulle vaccinera mot rabies också, men dom tyckte att vi skulle vänta tills han blev lite äldre så det får bli i januari istället. Eftersom Markus har bilen så fick vi gå till veterinären.. oj oj.. Det tog en timme att komma fram! Utan vipsen så skulle det tagit kanske tjugo minuter..
På vägen dit var han hopplös, bara lade sig hela tiden och vägrade gå, trots att jag mutade med kyckling.. Och buren ville han då absolut inte bli.. Men man kan ju inte klandra honom, han är inte alls van att gå så långt och inte heller att se och uppleva så mycket.. Väl hos veterinären var han dock superduktig. Låg så fint i mitt knä och tuggade på ett tuggben medan jag fyllde i alla papper.. Sen fick han sin spruta och så var det klart. Fast först skulle alla klappa på honom, mysa med honom, berömma hur sööööt han var och fråga om de fick behålla honom :) Världens sötaste valp har vi!
image70

På vägen hem gick vi in på djuraffären och köpte några leksaker. En av dom var en älg som jag tänkte ge Raija i julklapp, men när vi kom ut på gräsmattan fick lillen pröva och han bestämde direkt att älgen var hans! Hur skulle någon kunna säga emot det? Om Migo och Raija får döda älg så måste väl lillen också få göra det? Är ju inte hans fel att han är född till vallhund och att han har korta ben :) Efter en kvarts tokbus där på gräset med både älg och fotboll så gick vi hem och han var otroligt duktig, gick nästan hela vägen alldeles själv! Fast på slutet bar jag honom för det är lite väl långt för honom att gå.. Väl hemma så busade han i ungefär två minuter och sen däckade han på sin kudde. Jag antar att han kommer sova rätt många timmar nu..

image71

image72

image73

image74

image75

image76

image77


Lite fler bilder från vintriga Lund

SNÖ!!!!!!!
image68

image61

image62

image64

image65

image66

image67





12 veckor och en dag gammal!

Nu börjar lillen bli stor!
image55

Vikt: 5,5 kg
Mankhöjd: ca 20 cm(vääldigt svårt att mäta på busig valp)
Öronhöjd(eller längd?): 9 cm
Benlängd(fram): 16 cm
Benomkrets: 12 cm
Rygglängd: 32 cm
Svanslängd: 23 cm

image56

I helgen har det inte hänt så mycket. Både jag och Markus har varit sjuka så vi har mest sovit och vilat. Vipsen har dock varit superduktig och legat och sovit bredvid sängen mest hela tiden han med. Trots att vi varit sjuka och inte varit ute med honom så ofta som vi kanske borde så har han inte kissat inne en enda gång mellan fredag morgon och måndag!
I söndags tog vi oss ändå upp ur sängen och åkte på valpkursen. Den här gången var det spår och det var riktigt roligt! Jag tyckte visserligen att det var ett konstigt sätt att lägga ett första spår på (inget upptramp, ingen retning, ingenting..), men det var ändå kul att se hur de olika hundarna betedde sig. Vipsen hade ner näsan i spåret ett par gånger, men annars följde han mest bara efter mig. Det bästa av allt under det träningspasset var dock passivitetsträningen. Medan de andra gick sina spår skulle vi som blev över stå och vänta. För lillen var det ju jättespännnande att vara ute på ett stort fält precis bredvid en skog. Det fanns ju både kottar, jord och gräs att tugga på! Dessutom en massa hundar som ville leka med honom. Jag vet inte riktigt varför alla de andra valparna älskar Vipsen så mycket, men det gör de verkligen. Speciellt de som är alldeles för stora för att få leka med honom, tyvärr. Efter en stund när de andra valparna slutat hoppa på honom slappnade han dock av och satt lugnt och tittade på de andra. Till slut till och med la han sig.
När spårträningen var slut passade vi på att träna lite inkallning på den inhägnade träningsplanen. Det gick faktiskt väldigt bra det med. Men, det var ju inte så oväntat, vi har ju världens bästa valp :D

image57

Den här veckan kommer bli lite mer hektisk tror jag. Ikväll är det valpkurs, på torsdag likaså, men då ska vi till Skurup för miljöträning. Sen på fredag är det vaccinering hos veterinären och på söndag är det 1a advent vilket kommer ge honom mååånga tomtar att bita på och leka med! Just ja, på tal om att bita så hade vi ingen fungerande tv igår. Vår lille Schnappi hittade nämligen antennkabeln i söndagskväll och den var visst otroligt rolig att bita på :)

image58

image59

En ny leksak har han också upptäckt sen sist: Klädgalgen! Jättekul att bita på och dessutom lite stor och otymplig vilket gör den ännu roligare!

image60


Snart har ännu en vecka gått..

image46

image47

Middagen hos Markus mamma gick jättebra i söndags. Vi satte upp en liten hage av kompostgaller och där fick han ligga med sin filt och lite leksaker.. Åkte sedan till en skog där vi tänkte gå lite, men vi kom bara två meter in i skogen så var där en stor skylt med texten "Rastning av hund förbjuden". Suck. Bara att åka hem igen, men några bilder hann jag ta iallafall

image48

image49

I tisdags var det dags för valpkurs igen. Simningen blev tyvärr inställd så vi hade vanlig lektion istället. Helt otroligt så duktig han var!!! Vi tränade mest kontakt/gå fint i koppel och han följde med superbra. Hade ögonkontakt, gick nära, följde med i min riktning.. Samma sak när dom skulle sitta, klockren ögonkontakt.. Han är helt suverän! Så stolt över vår lille vips :) Tyvärr mutade jag nog honom med lite för mycket kokt kycklingfilé för på onsdagen bajsade han ner hela lägenheten.. Då var hans inte lika underbar, men det var ju inte hans fel så bara att vara glad och skura.

image50

image51

image54

Idag fick lillen följa med på stan. Var på apoteket och köpte avmaskningsmedel till honom och sen på ica och hämtade ut paket(saker till vipsen såklart!). Jag bar honom nästan hela vägen och sen fick han sitta i knät utanför affärerna en stund. Han har även fått leka lite med en lagottovalp idag. Tyvärr har lillen lite taskiga tendenser, som även märkts på valpkursen. När han vill leka med de större hundarna så ställer han sig helt enkelt på bakbenen och biter dom i ansiktet. Ridgebacken på kursen blev biten i nosen och på lagotton bet han sig fast i pälsen. Vet inte riktigt hur uppskattat det var, men vad ska man göra när man är så liten och inte når upp? När lagotton la sig ner så blev dom dock riktiga pusskompisar

Han har förresten listat ut att han kan komma under soffan bara han vill och han tycker att det är såå roligt att ligga där och bita på tyget

image52

image53

I natt sov han 9 timmar!!!

Ja, i natt sov han faktiskt 9 timmar i sträck. Kan det bli bättre? :)

En vecka...

image39
En vecka har nu gått med det lilla odjuret, men jag måste erkänna att det känns som om han varit här i flera månader.. Allt som allt har det gått riktigt bra, han är på många sätt jätteduktig. Men de som säger att det inte är jobbigt att ha valp ljuger! Det jobbigaste är att man måste vara på sin vakt hela tiden medan han är vaken. Trots att vi valpsäkrat lägenheten så mycket det bara går så hittar han alltid någonting roligt att leka med. Till exempel så har vi inte längre någon fungerande utomhustermometer(kabeln låg visst på golvet).. I vår valpsäkring ingår även att vi satt ett kompostgaller fram på vår skohylla så han inte ska kunna bita på skorna. I onsdags när jag kom ut från badrummet så satt den lille bakom kompostgallret(han hade hittat den oskyddade kortsidan), mitt i hyllan och med munnen full av skor. Han var överlycklig :)

image40

Men, oavsett allt bus han hittar på och alla tusen gånger man måste springa ut med honom så är han underbar och jag kommer aldrig ångra att jag köpt honom. När han ligger i mitt knä och sover eller när han tittar på mig innan vi går in genom dörren, då är allt värt det.. En dag tog det för honom att lära sig att han ska titta på mig och vänta på varsågod innan han får äta sin mat. Han försöker inte ens gå fram till skålen innan jag sagt att han får! Samma sak när han får gå in själv(tyvärr inte så ofta sista dagarna då det är otroligt lerigt ute och jag hellre tvättar jackan än skurar trappuppgången och hissen) så sitter han och tittar på mig innan vi går in genom ytterdörren, sen springer han fram till hissdörren där han sätter sig och tittar på mig för att sedan gå in när jag sagt varsågod. I hissen sätter han sig sedan och tokstirrar på mig och väntar på godis.. och sen samma när vi ska ut ur hissen och in genom vår dörr. Underbar!!

image41

Igår var vi hem till Markus mamma med lillen och det gick bra förutom att jag blir helt slut av att passa på honom hela tiden. Här hemma får han ju springa som han vill, men där finns massor av fina mattor, elkablar och fina ömtåliga saker, allt lika roligt för honom att inspektera.. Idag ska vi dit på middag, men nu har vi köpt kompostgaller så han ska få sig en liten hage där han kan leka som han vill. Ska även försöka göra en ute i deras trädgård så han kan springa där, det skulle vara så härligt! Om det fungerar och han trivs så kommer nog vipsen och jag att vara där en del dagar, skulle vara skönt att slippa hiss/trappor varje gång han ska ut.
Vi har för övrigt ett till stort problem med honom: han är omöjlig att ta kort på!!! För det första så är han aldrig stilla och för det andra så fastnar han helt enkelt inte. Av 250 kort på honom så är det ca 10 som faktiskt är värda att framkalla.. Suck.. Fast det kan ju bero på fotograferna också :)
Här kommer iallafall några nya bilder

image42

image43

image44

image45

Valpkurs

image36

I tisdags var det så dags för valpkurs med lillen. Många har varit negativa till att gå med en så liten valp och vi har också varit tveksamma, men nu är jag väldigt glad att vi gick. För det första för att det gick så pass bra och för det andra för att jag såg vilka problem 5-månaders valparna hade. Jag går ju faktiskt hellre nu och förebygger såna problem än väntar 3-4 månader för att sedan stå där med ett "monster".
Vi var ca 20 stycken som gick, den yngsta 8½ vecka och den äldsta ca 7 månader tror jag.. Jag skulle nog vilja påstå att dom yngsta var de som uppförde sig bäst. De äldre drog, gjorde utfall, skällde, skrek, stack och allt annat de kan göra.. Bland annat var där en fem månader gammal collie som skällde konstant hela kursen, men ändå hade hennes matte mage att säga till mig att hon tyckte att vipsen var alldeles för liten. Då tänkte jag faktiskt påpeka att om Hon gått kurs lite tidigare så kanske vi hade sluppit lyssna på hennes hund i två timmar.. Men men, snäll som jag är så sa jag ju inte det :)

image37


Kursen började iallafall med koppelövningar och det var ju lite svårt då vi inte alls gått i koppel förutom på gräsplätten när han ska kissa, men vi gick litegrann och sen satt vi och tittade på de andra hundarna.
Sen var det nej-övning där man skulle gå förbi skinka och det gick bra, betydligt bättre än för många andra iallafall. Efter det var det lite teori och paus inne och då slocknade han direkt i mitt knä och sov sig igenom allt, helt underbar är han :)
Som sista övning körde vi sen inkallning och det gick väl rätt bra med tanke på att vi inte tränat sånt alls(hade ju bara haft honom i tre dagar!). Jag fick köra på fem meters håll medan de andra körde 25. Första gången förstod han inte riktigt att han skulle springa när ledaren släppte honom, men de två andra gångerna kom han direkt. Sista gången skulle vi springa tills valpen kom ikapp oss, oj så långsamt man får springa för att hans korta ben ska hinna med :D
När jag såg de andra hundarna vid inkallningen så blev jag ännu mer glad att vi går kursen redan nu. Flera av hundarna bara stack och sprang, sprang, sprang tills någon ledare lyckades få tag i dom.
En cairnterrier sprang till vipsen och började leka med honom hur många gånger som helst trots att både jag och ledaren "slängde"(puttade) bort den. Vipsen tyckte visserligen att det var roligt, men det gjorde inte jag och inte  heller terrierns matte..
Men! Det bästa av allt med kursen var att Alla avgudade honom! Alla ville hälsa, fråga vad det var för ras, hur gammal han var, hur stor han skulle bli.. Alla påpekade hur söt han var och när vi passerade gruppen efter inkallningen så hörde jag någon som sa att han var sötaste valpen av alla! Min!
Nästa gång på valpkursen blir det hundsim i Tomelilla, det ska bli otroligt intressant och roligt. Efter det blir det två tillfällen på träningsplanen, ett i Skurup för miljöträning och ett i skogen för nybörjarspår. Perfekt!


image38



Lite fler bilder på underverket...

image30

image32

image34

image31

image33

image35




Tredje dagen hemma..

Ja nu är det tredje dagen lille Vipsen bor hos oss och än så länge funkar allt bra. Han är busig, kelig, glad och väldigt nyfiken. Han har sovit rätt bra de här nätterna och inte kissat inne någon av dom. Igår natt sov han ungefär sex timmar och inatt fem, men efter en kissrunda så sov han sen i två timmar till. Vi går ut ungefär en gång i timmen på dagen, förutom när han sover, eller leker. När han leker kan han bara hålla sig i ungefär en halvtimme, sen är det bara att dra på sig jackan och hoppa in i hissen :) Idag tycker han dock inte att det är så kul eftersom det är måndag och alla byggarbetare är på plats i huset bredvid. De håller dessutom på och gräver vid promenadvägen här utanför, så förra promenaden fick vi byta kissplats; det går ju inte att koncentrera sig på att kissa när en grävskopa stirrar på en två meter bort!
Eftersom Markus jobbar idag så är det ganska fullt upp med lillen. Just nu sover han dock så ska försöka hinna lägga in några bilder :)
Sover på skrivbordet
Meningen var att han skulle sova i mitt knä och endast ha huvudet på skrivbordet, men.. det blev visst inte så :)

Sover på skrivbordet 2


Sover på skrivbordet 4


Sover på skrivbordet 3


Vilar på tangentbordet
Jag vet inte om han försökte säga mig något, men när jag startade Word så skrev han "oooooooojjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj" :)

Pömsig


Vaken på skrivbordet


Nos
Världens minsta nos..

Öra
Världens största öra...

framben
Världens kortaste och knubbigaste framben...

Tass
och slutligen, världens sötaste tassar...

Tassar

Nu är han hemma!!

Vår underbara lilla goklump är nu hemma...
Vipsen sover i bilen
Vi kom till uppfödaren runt 11 och fick där träffa en nybadad liten Vips som var minst lika söt som förra gången vi såg honom. Fikade och pratade lite medan han fick busa av sig med sina syskon. Skrev på alla papper, fick vårt valppaket och sedan var det dags att åka hem :) Det gick jättebra! Han låg i mitt knä i början och gnagde lite på en tuggsko. Gnällde lite, men det var nog mest för att mitt knä var för knöligt. Bäddade åt honom på golvet istället och där somnade han och sov sedan hela vägen hem. 2½ timme utan paus, helt underbar! Satte ner honom på vår förutbestämda kissplats när vi kom hem och där kissade han nästan direkt. Fast först skällde och morrade han lite på några grannar som visst såg suspekta ut :)
Väl inne i lägenheten var det inga problem alls. Han nosade runt, kollade alla skrymslen och vrår och hittade genast alla roliga saker som man kunde bita i. Markus tofflor till exempel.. och sopen.. den drog han med sig från hallen till sin filt
Vipsen biter på sopen
Sen fick han mat och det var verkligen uppskattat. Var nog rätt många timmar sen han fått frukost så han var hungrig
Äter
Sen har kvällen mest bestått av mys, gos, lek och många kissrundor. Allt har gått riktigt bra. En gång har han kissat inne, men det var inte hans fel. Han visade "tydligt" att han ville ut, men vi missade det. Av de ben och leksaker vi köpt var det inte så mycket som dög förresten, men märgbenet var dock okej en liten stund
Vipsen biter på märgben
Sen fick han så klart träffa det som hittills varit vår corgi, vår lilla substituthund Fixen och det var jättekul att se då det första Vipsen gjorde var att nosa Fixen i rumpan för att se vad han var för nåt.. Sen blev det dock mer intressant att bita honom i ansiktet
Vipsen biter Fixen
Nu börjar det gå mot kväll och det märks att han haft en väldigt händelserik dag. Favoritplatsen att sova på hittilss verkar vara under markus stol, med huvudet på stolsbenet. Just nu ligger han dock vid mina fötter
Vipsen sover
Tack Ann- Charlotte för vår underbara lille valp!

Hos uppfödaren

Var hos uppfödaren idag för att titta och bestämma oss om vi skulle ha en valp.. Vad då OM? Vi SKA ha en valp! Inget direkt svårt val heller, ingen var lika underbar och fin som Candy man, alias Vipsen :)
Tyvärr var varken han eller hans syskon stilla särskilt långa stunder så det var svårt att ta kort.. Men några blev det iallafall...
Här ligger han och sover..

Vipsen sover



..sovande syskon
Här sover hans syskon


pappa Bosse och mamma Nyx
Här är hans pappa Bosse och mamma Nyx


morbror Affe
Hans morbror Affe


storasyster Hera
Storasyster Hera


pappa Bosse
Pappa Bosse


Storasyster, pappa, vipsen och ett syskon
Storasyster, pappa,vipsen och ett syskon


Vipsen ute i trädgården
Vipsen


Vipsen i markus knä
Lillen i Markus knä


Vipsen med nyklippta klor
och slutligen, Vipsen med nyklippta klor :)

Första bilden..

image2

Den första bilden vi såg på vår lille skrutt... Är han inte underbar? :)

RSS 2.0