Vippen vallar!



Ja förra helgen bar det av till Westernranch för att prova på vallning. Det var 12 hundar och ett antal förare: 2 pembrokes, en tervueren och så 9 cardigans! Vissa hade rest långt (göteborg och växjö om jag inte minns fel), men de flesta kom härifrån Skåne. Dagen började med god frukost och lite teori om vallning. Vi fick lära oss lite olika uttryck, så som "klockan", skulle gärna förklara vad det betyder, men ingen skulle nog förstå mig ändå. Att förklara är inte riktigt min grej :)

Efter teorin var det dags att gå ut för ett första försök.
Förare och hund gick in till tre får i en "halvstor" fålla. Peter (instruktören) stannade utanför för att störa hunden så lite som möjligt. De första hundarna var väldigt lugna och fick släppas direkt.

 

 

 

 


Det gällde att försöka få fåren mellan sig och hunden så att hunden kunde valla dem åt ens håll.. Det låter lätt och kändes kanske lätt, men när man sen stod där inne i hagen så gick det inte alls! Man fick en käpp till hjälp som man skulle använda för att mota hunden åt rätt håll/stoppa den från att springa fel. Vissa hundar var väldigt känsliga för käppen medan vissa inte brydde sig om den alls! På ett par hundar kunde föraren inte hålla i käppen då de hundarna blev så pass påverkade av den. När man höll käppen uppe så kallade Peter det för att man satte press på hunden, så när han såg på hunden att det blev för mycket så ropade han "släpp pressen". Lätt instruktion eller hur? Inte när man stod där inne! Jag blev helt förvirrad och förstod ingenting! Peter var dock väldigt bra på att läsa hundarna och såg direkt när det blev för jobbigt för dom!


Efter de tre "lugna" hundarna var det dags för Vippen.. Han var inte lugn! I hans ögon fanns bara "jaaaaaga" :) Peter följde med in och frågade om han fick lov att rycka i kopplet. Jag kände fullt förtroende för honom och gav tillåtelse och det ångrar jag inte. Jag är ju inte direkt nåt fan av ryck i kopplet, men hans ryck var synnerligen lätta, men effektiva! Han använde helt enkelt små ryck  i kopplet för att få vippen att inte vilja störta efter fåren. Efter typ två ryck så vände sig vippen mot oss, fick beröm och kunde sen kopplas loss..


Han brydde sig inte så mycket om fåren först, sen gjorde han lite skenutfall mot dom och tyckte det var rätt roligt när de sprang.. Jag hängde inte med alls och Peter fick komma in och fixa allt medan han höll min arm och föste runt mig :) Det fick han faktiskt göra på flera så det var inte bara jag som tappade tankeförmågan när jag klev in genom grinden!
Innan kursen hade jag en liten drömbild i huvudet om hur vi kom dit och briljerade! Hur vippen klev in i hagen och direkt började valla som ett proffs och hur han utan tvekan löd mina kommandon -höger-vänster-framåt.. I själva verker så kan han ju inte ett enda av de kommandona, men det hör inte hit :) Verkligheten blev ju en annan.. Men något som jag blev VÄLDIGT glad över är att han faktiskt löd mig! Redan första gången i fållan så kunde jag få honom att lägga sig på avstånd och att ligga kvar! Lite häftigt var det att se sin tok slänga sig platt i backen trots får som sprang en bit bort :)


Många av förarna fick kommentarer om att de tjatade "kom" till hundarna hela tiden när de ville ha dom nära.. Jag fick faktiskt "nästan beröm" för att jag inte gjorde det :) Jag ropade kom ett antal gånger jag med, men det var när jag verkligen ville att han skulle komma till mig och då fick han mycket beröm för att han gjorde det! Peter började faktiskt att skälla på mig, men fick avbryta
"- och där kom kommet! Använd INTE kom!.. fast hunden kom ju..så.. ehm.. ja, då var det ju bra" :)
(med reservation för felcitering :P)
Mitt problem var istället att jag hela tiden försökte peka åt Vippen var han skulle.. Det fick man inte göra! Och ganska självklart egentligen, Vippen förstår ju ingenting av mina pekningar, han ser bara armar som blockerar vägen :)

 

 

 

 



Efter vippen kom resterande hundar. Ett par tyckte det hela var väldigt läskigt och kröp ur hagen och ville bara bort, medan ett par sprang benen av sig under full skallgivning! En hund var ruskigt tuff, ville bara springa, springa, springa och vek sig inte vare sig för röst eller käpp! Han var visserligen inte så gammal och säkert inte i värsta slyngelålder, men hans mentalitet var verkligen en helt annan än på resten av hundarna! Tur att han har hamnat hos en ägare som kan kontrollera honom och hans energi :)



 

 

 

 

 



Efter ett antal hundar började fåren att lessna och ställde sig mest i ett hörn och tjurade så Peter tog ut en av sina border collies för att hjälpa till att valla ut dom till mitten. Gud vilken hund! Filket fokus! Hon fick vara inne i hagen samtidigt som några hundar och hon blinkade inte ens när hundarna nosade på henne eller gjorde lekinviter. Hon släppte inte fåren med blicken en sekund! Helt otroligt att se!



Sen var det dags för nästa omgång och då förstod jag ingenting och kände mig bara förvirrad, det snappade såklart vippen upp, känslig som han är, så han gick i princip bara runt och åt bajs.. Sista minuten lyckades vi dock få fåren några meter åt rätt håll så det var ju bra :)

 


Peter pratade mycket om att man skulle ha en bild i huvudet, helst redan innan man klev in genom grinden. Man skulle till exempel bestämma vilken sida hunden skulle vara, var man själv skulle stå och var man skulle föra fåren.. Tror inte det var så många som lyckades få fram en bild faktiskt och ännu färre som lyckades förmedla bilden till hunden och fåren :)
När vi hunnit ca 1½ omgång så var det dags för lunch. Supergod lasagne! Underbart med varm mat efter flera timmar ute i kylan och fukten. Väldigt trevliga människor var det som var med så det blev några roliga samtal under dagen. Under lunchen blev det dock en diskussion angående MH.. Till och med jag var tvungen att yttra mig, trots att jag verkligen avskyr diskussioner.. Inte så oväntat kanske så var jag på "bruksfolkets (en av corgiägarna hade med sig tre vänner varav åtminstone en hade en schäfer) sida :)
Efter lunch var det dags för resterande hundar för att göra sin andra omgång.
Till tredje omgången var vi några färre hundar då vissa valde att bara prova två gånger. Det var de hundar som upplevde situationen som lite läskig och då kändes det bättre att avsluta när de iallafall hade lite energi kvar!


Tredje gången var verkligen den bästa för mig och Vipp! Vi lyckades faktiskt få fåren att gå dit vi ville! Några gånger iallafall, haha :) Det var väldigt svårt för vippen att veta hur mycket intresse han fick/skulle visa fåren. Han försökte till stor del att undvika dem, men ibland kom han på att man faktiskt kunde gå efter dem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Efter tredje omgången var det dags för fika- ljuvlig morotskaka och pepparkakor, mums! Jag vet att det blev mer samtal och diskussioner då, men jag minns inte om vad.. Tror att vi även hade lite mer teori, men det står still i huvudet..

Efter fikat trodde vi alla att det var slut, men nejdå, Peter hade fler övningar åt oss! Den här gången var fåren i en liten fålla och tanken var att man skulle valla de runt längs staketet. Vi avstod med Vippen för han började bli trött och det hade gått så bra sista gången i stora fållan. Jag gillar att avsluta på topp! De flesta hundar tyckte att det var ruskigt otäckt i den lilla fållan och ville inte alls vara där, förutom den tuffa cardiganhanen, han bara kastade sig in och tyckte det var skitkul, haha :)


Sen åkte de flesta hem, men vi stannade en stund och fick se Peter valla med ett par av sina egna hundar.



Jag får verkligen rysningar när jag ser sånt! Så mäktigt! Så häftigt! Att sånt kan finnas inbyggt i en hund! Klart det ligger massor massor av träning bakom, men det är ändå så pass mycket som sitter i dem från början.. Det blir inte riktigt samma magi med en corgi, oavsett hur duktig den skulle vara, då de inte har det hukande kroppsspråket och heller inte vallar med sina ögon, men det vore ändå häftigt att se en riktigt duktig corgi.. Vippen kanske kan bli duktig? Måste bara köpa en gård och lite får så vi kan börja öva :)
Jag är verkligen otroligt nöjd med dagen! Vallningen var superkul, hundarna jättefina, instruktören duktig, maten super och de andra deltagarna jättetrevliga! Jag hoppas det blir fler tillfällen! Har försökt hitta kurser som vi skulle kunna gå, men jag hittar tyvärr inget.. Får fortsätta leta..

Oj herregud vilket virrigt inlägg detta blev! Ber om ursäkt för det, men jag hoppas ni orkat titta på bilderna åtminstone :)

 

/Carolin


Vippen har provat på vallning!

Ja äntligen, efter tre år så kom vi oss iväg på vallning!
Har massor av bilder och information, men jag hinner/orkar tyvärr inte uppdatera just nu. Jag har precis fått jobb och är helt slut när jag är hemma! Men torsdag, fredag är jag ledig så förhoppningsvis hittar jag lite energi då :)
Vippen har förresten spenderat tre dagar på sitt nya dagis nu och verkar trivas bra!

/Carolin

HÖST!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Händer inte så mycket just nu, samtidigt som det händer massor! Inga tävlingar på minst en månad och träningen går på halvfart, men däremot så har jag fått jobb, i princip bestämt vad jag ska göra de närmsta åren och dessutom ska lillen börja på hunddagis! Jag kommer i princip bara jobba kvällar och helger resten av året, men vi vill ändå ha dagisplats åt honom redan nu för 1.han saknar hundkompisar! 2.vi vill veta att det finns ett ställe där han trivs och kan vara om det krisar nån dag 3.han kommer behöva dagisplats på heltid antagligen från januari och det är extremt skönt att ha det fixat redan nu!
Vi kollade på ett "dagis" (mer typ dagmatte) i fredags och det verkade bra, men jag tror det kan bli för stressigt för vippen då det var mycket barn och folk där.. Dessutom saknades försäkring och avtal vilket jag gärna vill ha! I morgon ska vi dock iväg och kolla på ett annat, jag håller tummarna att det funkar!


Ja förresten- på lördag ska vippen få prova på VALLNING!!! Det är något jag drömt om sedan jag skaffade honom så det kommer bli så otroligt roligt!! Extra roligt då det är rasklubben som ordnat det så vi kommer få se flera (ca 10 tror jag) olika corgis! Markus har införskaffat ett nytt objektiv till kameran, ett som har bättre zoom, så förhoppningsvis blir det några bilder! Jag håller tummarna att det är någon av de andra som ska dit som har en filmkamera (eller iaf en kamera som kan filma...) då vår systemkamera bara kan ta stillbilder.. Lite svårt för Markus att fota med systemkameran och samtidigt filma med den vanliga.. Vi får se hur det går :)


/Carolin

Vippen skypar med husse :)



99 poäng!!



Igår var det dags för vår fjärde rallytävling i nybörjarklass. Resultat? 99p och en 2a plats av 18!!!
Vippen var SÅ duktig! Vi lyckades äntligen hitta den perfekta balansen mellan upptaggning och nervarvning och titta då som han kan! :) Han fick börja med att sitta i bilen medan vi anmälde oss. Sen gick vi en promenad på området, ca 5-10 minuter kanske där han fick nosa av sig lite och titta på allt. Redan då var han väldigt fokuserad på mig och inte alls så utåt som han brukar! Sen satte sig han och Markus i bilen medan jag gick banvandring. Det tog ganska lång tid, så dom satt nog där en halvtimme kanske. Sen fick han hoppas bak i buren medan jag och Markus kollade på de tävlande. Vi hade startnummer 11 och när nummer 5 var klar så hämtade vi ut honom. Kissade honom och klickade lite innan vi gick in på planen. Lekte och taggade lite, men tog det sen lugnt. När nr 9 i princip var klar började vi busa och tagga ordentligt. Kampade rejält och han såg nästan trött ut när vi väl skulle in på banan. Var lite rädd att jag taggat för mycket (hans ork räcker i ungefär 1 minut :P), men direkt vi kom in och jag sa fot så gick han UNDERBART! Jag bara gick och njöt hela banan (med andan i halsen av rädsla för att han skulle släppa kontakten)! Vi fick 1 poängs avdrag för ett snett sättande på fronten. Det var front-höger runt-sitt och hittills har det alltid varit front-runt-framåt på alla tävlingar så vi har visst missat att träna på att sätta sig när han kommit tillbaka i position.. eller så hade han satt sig snett även om vi tränat massor, nån miss måste man ju faktiskt få ha :)
Vi blev slagna av en tjej med 100 poäng, hon tävlade med tre olika bearded collies i olika åldrar och alla var riktigt duktiga så det förtjänade hon verkligen! Vi hade dock snabbast tid, som vanligt :) Vi hade 1,34 och många av de andra hade över 2 minuter, vissa över 3! Den här gången försökte jag ändå dra ner på farten, men vi är helt enkelt inte kapabla att gå långsamt :)
Med det här resultatet blev jag lite mer taggad att flytta upp till nästa klass, men det är bara en tävling till i år och det känns dumt då att flytta upp och sen vara tvingade att köra i den högre på första tävlingen nästa år. Bättre att kunna mjukstarta nästa säsong med en extra start i nybörjarklass.. Förstod någon?`Känns som att jag svamlar, men jag är fortfarande lite hög på adrenalin sen tävlingen :)
Priset var iallafall en fin rosett, en påse hundmat (i små bitar  så den var bra som godis!), ett nyckelband och en penna från Arken zoo, samt en bunt tuggben och lite hundkex. Vippen blev väldigt nöjd! Förutom med rosetten.. :)

Uppvärmning

 

 

 

 

Dubbel slalom

 

 

 

 

 

Stop-1-2-3

 

Höger spiral

 

spring

 

 

läggande under gång

 

en tröött vovve

 

:)

 

Så här såg listan ut innan alla var klara. Jag ledde rätt länge! Hon som fick 100poäng tävlade som sista ekipage :)

 

 

 

 

Får jag äta upp MITT pris nu??? :)

 

 

/Carolin (ägare till världens bästaste Vipp)


När Vippen hjälper till med tvätten..

.. så kan allt hamna i maskinen :)

Han tyckte visst att leksaken var smutsig :P

 

 


RSS 2.0