Diplom!

Har ju glömt att visa det otroligt fina diplomet som jag och Vippen har fått! Eller ja, jag fick ju såklart betala för det :P Men jag fick rätt till att köpa det tack vare super-Vippens prestationer på rallybanan! :)


Vår och kurs

Så här såg det ut för ett par veckor sen..

 

 

 

.. det gör det inte längre! Har tyvärr inga nyare bilder dock :) Idag har det varit 10 grader varmt och känts som riktig vår, härligt! Hoppas det håller i sig! Igår snöade det däremot lite.. men men, våren är nog på gång iallafall!

Kommunikationskursen har nu varit 4 gånger och jag har lärt mig mycket! Till helgen är det sista gången och då ska hundarna få träffa fåren för första gången, spännande! Får se om Markus följer med så han kan fota lite, annars blir det nog tyvärr inte bilder..

Mästarklasskursen (rally) har varit två tillfällen och den är otroligt givande! Kunnig instruktör med mycket bra tips och dessutom tävlar de andra deltagarna på hög nivå i rallyn och har många erfarenheter att dela med sig av.. Mitt enda problem är att självförtroendet sjunker en hel del när vi är där. Vippen har hittills visat sin sämsta sida där. Han har varit väldigt stressad båda gångerna och skällt massor. Han jobbar bra, men skäller så fort vi står still. Han stressar även runt och behöver "stanna kvar" kommando varje gång jag vill att han ska behålla en position mer än en halv sekund, så brukar han inte vara! I söndags skulle vi gå in för teori och då släppte instruktören sina hundar så de kom och sprang emot oss. Jag var helt lugn eftersom jag visste att hon hade koll på dom + att det är två tikar, men Vippen blev HELT skogstokig. Har aldrig någonsin hört honom så förbannad. Han fixar verkligen inte att främmande hundar springer mot honom :( Blev faktiskt riktigt ledsen av hans beteende. Jag tycker egentligen inte att han reagerar fel, jag förstår honom, men jag tycker bara att det är förjävligt att han ska behöva vara så osäker och jag vet dessutom inte hur tusan jag ska träna bort det?? Det här var ändå i en miljö där han vet att det är andra hundar, det var andra (kopplade) hundar bredvid honom plus att jag var helt lugn och ändå reagerade han så kraftigt. Då är det ju verkligen inte konstigt att han reagerar om man möter lösa hundar på en promenad där även jag blir stressad.. Suck.. Nån som har lydiga snälla hundar som vill träna på att låta de springa mot Vippen utan att det händer honom nåt?..

Väldigt glad blev jag iaf fem minuter senare då han lade sig på sidan och somnade bara några meter ifrån de lösa hundarna! När vi först kom in i rummet fortsatte han att morra och fräsa lite mot dom, men efter kanske 1 minut slutade han med det när han märkte att de inte kom fram och sen slappnade han av helt.. Den tredje lösa hunden i lokalen var en tik som Vippen spanat in tidigare och henne kunde han fjäska för och försöka leka med trots att han nyss varit så förbannad på de andra. Får väl se det som positivt iaf :)

I övrigt är Vippen inne i en superbra period nu och det var många dagar sen han gjorde utfall mot någon på promenad. Han får springa lös en sväng (eller ja, spring och springa. Han lunkar på tre meter bakom mig som den lille farbror han är :P) nästan varje dag och igår vågade jag till och med ha honom lös längs promenadvägen! Hans inkallning känns väldigt säker nu vilket är helt underbart. Tänkte försöka träna in ett säkrare stopp-kommando också, men det är inte så lätt att träna när han inte går ifrån mig :P Försökte mana på honom för att få honom att röra sig lite snabbare, men det är ju helt omöjligt. Tränade såklart ändå, men det är ju inte så svårt för honom att stanna när han går i snigelfart och stirrar på mig :) lite lyxproblem iof.. Duktig är han iaf :)

Om ett par veckor är det dags för mig att fylla år och jag har önskat mig en ny kamera av Markus. Vi kommer antagligen köpa en tillsammans så att vi kan köpa en lite dyrare och bättre då det känns meningslöst att köpa en som bara är lite bättre än den vi har. Den nuvarande är helt okej i bra ljus, men i dåligt ljus är den katastrof och eftersom det varit mulet i typ 2 månader nu så har det i princip inte blivit några bilder alls. Väldigt tråkigt tycker jag så jag hoppas vi kan köpa kameran lite innan min dag :)

Carolin


Kurs!

Det var riktigt kallt så täcket och filten fick följa med för första gången någonsin!

 

Just nu går jag och Vippen en kommunikationskurs hos Maud Grönberger på Svenska herdeskolan. Kursen är en förberedande vallningskurs som avslutas med ett vallanlagsprov så att man efteråt kan börja en kurs i vallning. På kursen är det fem hundar inklusive Vippen. En lapsk vallhund, en border collie, en tervueren och en blandning mellan schäfer, tervueren och groenendael. Roliga hundar allihop! :)

Hittills har det varit två tillfällen (på ca 3 timmar varje gång) och det är superroligt! Det handlar väldigt mycket om att kommunicera med hunden utan ord och koppel. Att få hunden att vara uppmärksam på sin förare istället för att föraren ska hålla koll på hunden.Otroligt nyttigt!

Första gången gick vi igenom teoretisk hur flockdjur fungerar, lite olika signaler och sånt. Praktiskt fick vi släppa hundarna en och en i en hage för att sen se skillnaden på när vi bara går och när vi går ifrån dom och samtidigt sträcker på oss. Att sträcka på sig= en signal för arbete. Det var rätt stor skillnad på hundarna faktiskt! Vippen ville mest bara jobba med mig oavsett :)

Andra gången fick hundarna vara med hela tiden och vi varvade teori och praktik. Även den här gången handlade det om signaler och kroppsspråk. Praktiskt skulle vi först pröva om hunden vänder åt samma håll som oss, det är tydligen naturligt för flockdjur att alla i flocken ska vara vända åt samma håll (logiskt såklart, men hade aldrig tänkt på det innan!). Vippen fixade det galant! Sen fick vi även denna gång släppa hundarna en och en i hagen, den här gången skulle vi öva på att få hunden att följa med utan att prata med den utan bara visa med kroppen. Vippen var så taggad på arbete då så han hängde på mig hela tiden! Sprang en liten lov och hoppade över ett träd, men kom sen direkt tillbaka. Efter en stund sa Maud att han var så duktig att jag skulle byta övning. Jag skulle "stänga av" alla signaler och bara gå för att se hur länge han orkade vara uppmärksam på mig utan nån respons. Han följde med bredvid mig två vändor över hagen, sen hittade han en stor gren som en av de andra hundarna släpat fram och den ville han absolut ha med sig för att visa för mig. Jag kunde höra hur han hoppade och slet i pinnen bakom mig och de utanför planen skrattade, men själv fick jag ju inte titta på honom. Efter kanske 15-20 meter gav han upp och släppte pinnen för att hinna springa ikapp mig. Sen hängde han på mig i 4 vändor till, tror vi gick sammanlagt närmare 3 minuter. Efter det valde jag att bryta så att jag kunde belöna honom när han nu var så ruskigt duktig!! Fick många fina kommentarer om hur följsam han är, de värmde verkligen mattehjärtat :)

Känns helt underbart att se att han är så följsam och arbetsvillig även utan leksaker, klicker och godis. På vanliga kurser peppar jag honom alltid massor, har med supergott godis och favoritleksaken. Här har jag med mig vanligt godis (och några korvbitar), ingen klicker och inga leksaker och han vill ÄNDÅ vara med mig mer än allt!! Självklart belönar jag honom massor här också, men mer med mig själv! Lite har han fått kampa med min handske också :)

Underlägget kunde ju vara tänkt som en target, lika bra att prova tyckte skrutten :)

 

Som syns på bilderna så har jag köpt ett back on track täcke till Vipp. Han har inte haltat ellet visat smärta i "armbågsmusklerna" på många månader, men ibland när man masserar känner man ändå att det är lite spänt så då kändes det dumt att han skulle gå i denna kyla utan skydd. Han fryser ju verkligen inte, men kan man på nåt sätt hjälpa till att hålla musklerna varma så tror jag det är bra. Speciellt på den här kursen då vi mer eller mindre står still i tre timmar. Även vid andra kurser då han måste ligga i bilen efter träning kan nog täcket vara bra!

Han haaaaatar verkligen täcken och inomhus är han helt förstenad tills man tar det av honom, men det känns som att han ändå känner skillnad på det här täcket och andra. Efter ca 10- 15 minuters promenad så glömmer han bort det och beter sig som vanligt och på kursen var det bara första 5 minuterna han verkade påverkad. Hans andra täcken glömmer han aldrig oavsett hur länge han har dom på sig!

 

Ikväll kommer Michaela och sötaste Iris hit så då blir det lite labbe-lek för Vippen, kul! :)


RSS 2.0