Jag- en bruksmänniska, Vipsen- en brukshund?

Det verkar nästan så! Igår var det ju sök för hela slanten och idag var det spår! Jag har dessutom investerat i ett riktigt spårhalsband och spårlina och även en massa snitslar och klädnypor... Helt underbart!
Angående spårhalsbandet så valde jag det enbart för att Vipsen verkligen AVSKYR selar och det käns så dumt att ta på honom något han hatar varje gång han ska spåra.. Halsbandet var väl inte heller så uppskattat, men det var iaf inte riktigt lika hemskt som selen.


Tänk när jag köpt (bur)krokar som jag kan hänga allt på...

Aktivering söndag:
  • 10 minuter aktiveringsleksak, Dog Fighter. Lite för enkelt för honom, men ändå bra som aktivering
  • 1 minut apportering med ny träapport, jätteduktig! Inget tugg, gnäll eller tapp. -> Förlänga tid
  • Spår, nytt ställe. Gräs med en vinkel och över en asfalterad cykelväg. 45 minuter liggtid. Inga problem! -> längre liggtid
  • Spår, skogsmark. Kort, rakt, spår med synintryck. 5 minuter liggtid. Superduktig! ->Längre spår
  • 60 minuter lösträning. Inkallning, ligg, vänta, gå fint, nära, nej. Väldigt duktig, men trött på slutet. Inkallning så det dök upp en lös hund alldeles framför oss, Vipsen lyssnade direkt! Underbart duktigt!















spår





Nu sover han gott! Har passat på att lämna honom ensam hemma ett par gånger nu och dte var inga problem alls..
Tänk om det alltid kunde vara så.. Vi har ju tyvärr en del problem med ensamhetsträningen.. Han tycker inte alls om att vara utan sin matte och husse så då måste han yla som protest. Han tycker inte att det är läskigt att vara ensam, han vill helt enkelt bara vara med. Och ja, jag är faktiskt säker på att det är så. Han ylar nämligen ibland även om bara en av oss går och jag har väldigt svårt att tro att han tycker att det är så läskigt att vara ensam hemma med matte/husse..

/Carolin


Aktivering!

I torsdags var det som sagt kurs och då var det inkallningsövningar för hela slanten. Vipsen är superduktig! Hans enda problem där är att han blir så otroligt taggad och stressad när man belönar honom med lek (vilket jag vill göra eftersom inkallning är en så viktig sak) och när man springer och lattjar med honom. Den sista övningen, "klara, färdiga, hit", kunde vi inte göra för då var han så uppe i varv att han bara började skälla.. Tyvärr.. Men då tränade vi passivitet istället så det var ju bra :) Passade på att fråga om de skulle ha någon hundmöteskurs snart, men det skulle de inte :( Så otroligt synd för just nu är det helt klart det viktigaste som jag skulle vilja träna på.. Skulle vi bara få till bra hundmöten så skulle jag vara rätt nöjd med Vipsens vardagslydnad sen.. Han gör absolut inte utfall när vi möter hundar, däremot spänner han sig otroligt mycket och är helt okontaktbar.. Inte alls så som jag vill att ett hundmöte ska gå till så jag vill verkligen få bort det.. Nåja, vi tränar och tränar och tränar på det själv så till slut så kanske det går..

Fredag:
  • 30 minuter aktiveringspromenad: gå runt träd, slalom runt stolpar, markera parkbänkar, söka godis, snabba lägganden, "gå fint", inkallning
  • Spår: två stycken utan synintryck, 2 timmars liggtid. Ett väldigt svårt över skolgård och ett lättare på enbart gräs. Det första gick inte alls. Alldeles för svårt, för mycket störning och dessutom satta jag på selen för sent(han hatar selen och tappar allt fokus när han får på sig den). Det andra gick också dåligt, han följde det i princip inte alls. La ett snabbt spår med synretning som han fick gå direkt och det tog han klockrent. -> lätta spår utan synintryck
  • 15 minuter aktiveringspromenad med samma övningar som ovan.
Självklart får han annan motion än det som skrivs här. De promenader som tas med här är de vars syfte helt och hållet är aktivering i någon form.


Lördag:
  • Aktiveringspromenad(med markus): gå runt träd, hoppa upp på saker, söka godis, åka rutschkana, 
  • 1½  timme skogspromenad med Yasmine och Svea
  • 3 sök i skog: Riktiga sök med avvallat område och en figurant(Yasmine). Yasmine höll i pinnen(galge) som han fick ta och ge till mig. Gick väldigt bra, han gick på luftvittring varje gång och blev överlycklig över att hitta Yasmine. -> fortsätta träna in att han ska ta och ge mig galgen. Göra fler sök i bättre vind så att han får mer chans att gå på vittringen. 
  • 15 minuter passivitet medan jag var figurant åt Svea. Gick väldigt bra förutom några skall



Vallar av sökrutan


Svea tränar på att ta sökrullen


passivitet







Underbar lördag!!! Tack Yasmine för att du och Svea förgyllde vår helg!

/Carolin

Aktiveringsdagbok 2

Tisdag:
  • 5 minuter godissök
  • 2 minuter apportering-lk1, gick jättebra! Lite mer gnäll än gången innan dock så det måste vi jobba bort mer
  • 2 minuter "sitta fint" -> förminska hjälper
  • 2 minuter stänga dörren -> befästa kommando
  • 1 minut  fotposition, gick kanon! Steg framåt och högersväng, perfekt position! -> fortsätta nöta och befästa
  • 4 minuter leta leksak
Onsdag:
Lugn dag då jag inte mått så bra. Lite godissök på dagis och lite platsliggning på tågstationen (massor av störning!), men det är allt. Imorgon är det dock kurs så det kanske är bra att han får vila lite idag :)

/Carolin

Aktiveringsdagbok

Idag har det varit en väldigt lugn dag utan någon direkt träning. Vipsen har varit jättetrött och sovit hela eftermiddagen, men litegrann har vi hunnit med iaf :)

Måndag:
  • 3 minuter söka godis, lika duktig som vanligt
  • 30 minuter aktiveringspromenad: gå bra i koppel, kontakt, snurra runt träd, snabba lägganden, markera parkbänkar, inkallning, "gå fint"
  • 3x 1 minut stänga badrumsdörren, superduktig! ->befästa kommando

Ja, det var allt. Imorgon tar vi nya tag, om lillen är piggare!

/Carolin

Träningsdagbok



Jag har blivit så inspirerad av Yasmine på slutet så nu tänker jag börja skriva träningsdagbok jag med. För min del blir det nog mer en aktiveringsdagbok istället, mest för att jag vill ha koll på hur mycket/lite aktivering Vipsen får per dag. Tyvärr har jag inte lyckats hitta någon liten skrivbok här hemma så än så idag tänkte jag skriva här på bloggen istället.

Söndag:
  • 1 timme lösträning, inkallning och kommandot  nära. Gick bra -> fortsätta träna, mer krav & mer störning.
  • Spår, första gången med skogsmark. Tyvärr inte alls lika duktig som vanligt. Gick mycket på luftvittring och tappade spåret ett par gånger -> längre liggtid och enklare, mindre vinklar.
  • 3x 2 minuter nytt trick: Stänga badrumsdörren. Går kanon! -> fortsätta träna med längre avstånd
  • 5 minuter hjälpa till med tvätten: Dra ut blöt tvätt ur maskinen & plocka upp de kläder jag tappat. -> befästa "strumpa".
  • Aktivering på promenad: Leta godis, hitta vanten, snurra runt träd, snabba lägganden
  • 2 minuter apportering (från lk1). Superduper duktig! Bara ett gnäll och en tappning på hela passet  -> fortsätta förlänga tiden samt få bort gnällandet helt
  • 5 minuter gömma leksak. Prövade att gömma på olika höjder så att han fick jobba på vittring uppifrån. Gick jättebra! ->fortsätta försvåra gömställena

Shit så svårt det var att skriva.. Måste tjuvläsa Yasmines anteckningar imorgon för att se hur hon skriver :P

Jag var förresten på föreläsning igår "Vardagsstress och aktivt hundliv utan stress" hos Hand med Hund i Staffanstorp. Den var jättebra och det var otroligt kul att få lyssna på Yrsa. Det kommer två föreläsningar till i höst, en om hundpromenader och en om friskvård. Jag ska nog gå på båda två tror jag :)

/Carolin

Vipsen träffar Kotten

Igår var vi iväg till Sankt Hans backar (börjar den meningen bli tjatig? :)) och träffade en underbar liten cardiganvalp vid namn Kotten och hans ägare Ellinor och Axel. De första minuterna var Kotten lite osäker på Vipsen och skällde lite på honom (oj så väl jag kände igen det skallet :P), men sen släppte det så de kunde busa ordentligt! Det är så otroligt roligt att se två hundar som leker så lika. De sprang, de bet varandra, jagade varandra.. De hade jätteroligt! Det hade vi också och förhoppningsvis ska vi träffa dem igen :)
De flesta bilderna blev väldigt suddiga, men jag ska bjuda på några ändå














hahahaha, jag älskar den här bilden :)



Bilder på min gamla(och galna) vovve :)



springer med kaninen


arg på kaninen...


inkallning



har snott en sko...




fångar papprulle


bär tidningen


titta så duktig jag är!




observera den stolta svansen- han Älskar att bära!




fritt följ-träning


Jag kan matte! Jag kan!


sitter fint







rullar runt




tigger knäckebröd av husse..




kampar med husse


leker med klickern..




en fin vink? :)


mums!  (vi är med i en kampanj där vi fått massor av hundmat som vi ska berätta för folk om. Vipsen får den som godis och han älskar den verkligen :) )


Det var några nya bilder på skruttisen, världens sötaste vovve :)
I lördags följde jag med Yasmine när hon och hennes Svea skulle tävla i lydnad. Så otroligt kul! Det blev ju inte sämre av att de tog sitt tredje raka förstapris och därmed sitt Lp1! Superduperduktiga är dom! Just nu är jag riktigt taggad att börja träna på allvar jag med. Nästa år SKA jag tävla.. kanske :) Jag och Yasmine pratade även om att börja träna viltspår och försöka få både Svea och Vipsen till viltspårchampions, det kan väl inte vara så svårt? :) Sen kanske vi ska försöka komma oss iväg på några utställningar också.. Det är så kul att ha en arbetskompis som är lika besatt av hundar som jag är! Vi får se vad det blir av det hela..
Förra veckan började vi iaf två kurser. En totalt värdelös som jag inte kommer att åka på fler gånger och en helt underbar kurs. Den underbara är en slyngelkurs hos Hand med Hund i Staffanstorp. En väldigt kunnig och engagerad instruktör med massor av tips och feedback till deltagarna. Det var så mycket bra med den kursen så det blir för mycket att berätta, men jag kan ju säga att jag är helnöjd och att jag verkligen längtar tills på torsdag! I kursen ingår även en föreläsning om aktivering och stress, den ska bli väldigt intressant att lyssna på!
Ett av tipsen på kursen var att alltid ha med klickern på promenaderna för att försöka öka hundens motivation att göra rätt. Så smart! Jag vet inte riktigt varför jag inte har tänkt på det.. Vi tränar ju rätt mycket med klickern och jag har haft med den ut ibland, men enbart då vi har tränat något speciellt. Nu har jag alltid med den och klickar all kontakt och liknande och det går super! Ibland är det nästan för bra då han tittar på mig hela tiden. Jag blir nästan illa till mods och känner mig utstirrad :P Haha, aldrig är man nöjd...
Nu ska jag ta och ge den lille (store) hans middag innan han svälter ihjäl...

/Carolin

SKRUTTEN FYLLER 1 ÅR IDAG!!!!

Ja, idag fyller han ett år.. 1 år! Kan ni förstå hur stor han har blivit? Min lilla skrutt.. Jag kan inte med ord beskriva hur glad jag är över att ha honom i mitt liv.. Han ger mig så otroligt mycket glädje och kärlek.. Världens bästa hund..

8 veckor.. första bilden på underverket...



9 veckor...


10 veckor.. första dagen hemma


10 veckor.. första slappandet på skrivbordet


10 veckor- smakar mandarin för första gången


11 veckor- tokig!



12 veckor.. på väg hem från första veterinärbesöket


12 veckor.. ryms fortfarande på lilla kudden


12 veckor, första(okej, andra) besöket i Sankt Hans backar


3½ månad, juldagen, första gången i norrland


4 månader, första träffen med Assar och Tyra


5 månader, första utställningen


6 månader, första gången på agilitybanan..


7 månader, har börjat åka rutschkana..


8 månader, äter melon för första gången


9 månader, simmar för första gången...


10 månader, träffar en fisk för första gången...


11 månader, har börjat träna fot...


1 år, apporterar vantar..

Det viktigaste i mitt liv.. Det bästa som finns.. Min älskade, underbara lilla klump..




RSS 2.0