sovplatser

För några veckor sen visade Vippen att man minsann kan sova var man vill! och kan man inte sova så kan man ju alltid ställa sig i vägen :)




trött lilleman...

idag har jag en liten plutt som inte vill kliva upp. Tur för honom att jag ska vara hemma idag så han kan sova hur länge han vill :)


Föreläsning: "Från belöning till belöning"

I fredagskväll var det dags för en efterlängtad föreläsning! Det var Åsa på Åsas hundar/Canis Skåne som anordnade en föreläsning med Eva Bertilsson och Emelie Johnson Vegh från Carpe Momentum. Titeln på föreläsningen var Från belöning till belöning och handlade kortfattat om vad som händer efter en belöning och innan nästa. Vilka beteenden belönar man egentligen? Vad hinner hunden göra efter din markering (klick eller annan) tills belöningen kommer? Och vad betyder egentligen klicket för din hund? Betyder det att hunden gör rätt, eller har det blivit en signal för att hunden ska komma till dig? Att den ska sätta sig? Ta ögonkontakt?
Jag fick otroligt många aha-upplevelser under föreläsningen och förstod mycket bättre många av de saker Vippen gör! I hans liv finns tre extremt tydliga exempel
1. Vallningsträning. Vippen är duktig och springer ifrån mig, jag klickar och ska kasta godisen, men han är redan tillbaka hos mig. Vad betyder klicket för Vippen? Att komma till matte och ta ögonkontakt!
2. Hundmöten. Vippen kollar på mötande hund och tittar sen på mig varpå jag belönar med godis. Vippen tittar sen på hunden, tittar på mig och får godis. Vad belönar jag? Att han tittar på den andra hunden! Inga problem, han får gärna titta, men jag vill vara medveten om vad jag belönar
3. Skallet. Jag brukar verkligen undvika att klicka när han skäller, men hur många gånger har han hunnit skälla efter klicket, innan belöningen? Eftersom skallet blivit så befäst, så antagligen många gånger! Måste skärpa mig!

Ja det finns många, många fler exempel, men detta var de tydligaste! Det med hundmöten visste jag redan och även det med vallningen visste jag till viss del vad det berodde på, men otroligt intressant när det blir så tydligt!
Jag är verkligen superglad att jag åkte på föreläsningen!
Ni som har möjlighet att gå och lyssna på denna föreläsning- eller någon annan av Eva och Emelies föreläsningar- gör det! :)

Carolin

Kurs i Tävlingslydnad 1- grundfärdigheter

Under hösten har jag och Vippen tillbringat våra onsdagkvällar på brukshundsklubben i Eslöv för att gå kurs i grundfärdigheter för Åsa Jakobsson på Åsas hundar. Jag skrev om det här tidigare och jag har till och med lovat att skriva om kursen och vad vi lär oss där, men orken och tiden har tyvärr inte räckt till. Just idag är det dock meningen att jag ska skriva hemtenta och då har jag visst hur mycket motivation att blogga som helst :) Kursen är på åtta tillfällen, två timmar varje gång, och hitills har vi haft sju av träffarna. Jag är så otroligt nöjd med kursen att jag redan anmält mig till samma kurs till våren, det säger väl en del :)
 
Kursen passar mig och Vippen perfekt då den är helt individanpassad och man kör allt på sin egen nivå. Vippen kan många av övningarna egentligen, men det sista året stressar han upp sig så otroligt vid träning så vi kör de allra lättaste nybörjarövningarna för att han ska kunna hitta sitt lugn och sitt självförtroende igen. Kursen bygger dessutom på shejping vilket på många sätt är helt nytt för oss. Jag har absolut shejpat in en del beteenden hos Vippen, men väldigt få har shejpats helt utan hjälpmedel (använder ofta targets).
 
 
Åsa som håller kursen är otroligt pedagogisk, kunnig, vänlig och engagerad. Hon ger varje ekipage massor av egen tid och ger hela tiden tips och råd på hur man kan gå vidare. Hon ger dessutom inte bara råd om hur man ska få hunden att bli bättre utan även hur man som förare ska förändras och utvecklas. Bland annat fick jag tipset första tillfället att jag skulle ta en chokladbit varje gång Vippen skäller, hon märkte nog väldigt väl hur frustrerad jag blir. Jag har faktiskt inte lytt det rådet (då skulle jag gå upp ännu mer i vikt), men tanken slog rot och jag försöker tänka på en "mental chokladbit" när han stressar iväg och börjar skälla och jag känner mig frustration komma krypande :) tänkte redogöra lite snabbt för vad vi gjort de olika träffarna.
 
Träff 1: Vi träffades utan hundar och inledde kursen med teori. Väldigt informativt och lärorikt! Bland annat pratade vi om vad som kännetecknar en äkta klickertränare, hur man får fram beteenden och hur man kedjar beteenden. Vi pratade även om grundfärdigheterna och varför de är bra samt om "windowsprincipen" som innebär att man sorterar in olika beteenden i mappar. Till exempel en "framför"-mapp. I framför-mappen sorterar man in alla beteenden man vill att hunden ska bjuda på när den befinner sig framför föraren. Tränar man in dessa som grundfärdigheter så blir det lättare för hunden att veta vilka beteenden den ska bjuda på när. Sen gör man en "vid sidan"-mapp osv osv.. Svårt att förklara, Åsa förklarade det dock väldigt bra :) Slutligen gick vi igenom flyt och deafult-beteenden, dvs beteenden som verkligen sitter i ryggmärgen på hunden som den ska kunna utföra i alla situationer utan att tänka. Att sätta sig i fotposition, ta ögonkontakt eller en nosdutt i handen är bra defaultbeteenden.
 
Träff 2: Första praktiska träffen. Vippen var taggad och skällde varje kommando. Åsa tittade och gav feedback och massor av tips och råd. Eftersom hon aldrig träffat honom förut så prövade vi en del saker som jag vet att det inte funkar, men det var ändå väldigt intressant att höra hur hon såg det. Bland annat fick jag pröva att klappa honom, vilket jag vet att han inte gillar och nej, det hjälpte inte dne här gången heller. Om jag däremot först kastade ut godisar så att han fick leta och sen klappade honom, ja då funkade det faktiskt! Det var den metoder vi hittade som funkade riktigt bra, framför allt att kasta ut godisarna. Max två kommandon klarade han innan han var tvungen att få et godissök, annars skällde han direkt.. Tämligen deprimerande, men jag kände ändå att vi faktiskt hittade en metod som verkligen kunde ge (och har gett) resultat! Pga skallen blev våra praktiska övningar inte så avancerade, men det vi gick igenom var ögonkontakt, fokus och fotposition. Som teori gick vi igenom inlärning av filten (det håller jag på att träna med honom nu) och omvänt lockande plus teorin kring de praktiska övningarna vi gjorde.
 
Träff 3: Target, sitt, ligg och stå i olika positioner. Gick igenom hur man får hunden klickerklok (hunden ska förstå att det är dne som måste jobba för klicket) och repetionsklok (hunden ska förstå att den ska repetera samma sak). Vi gick även igenom mer ingånde vad "windowsprincipen" innebär och hur man får hunden "mappklok". Jag och Vippen försökte oss på att shejpa in ligg (som han såklart redan kan på kommando, men nu handlade det alltså om shejping), men det var otroligt svårt för honom. Vi höll till inomhus så jag kunde inte få honom att söka godis på samma sätt vilket gjorde att han stressade upp sig väldigt mycket. Även här fick vi massor av tips och råd och vi gjorde definitivt framsteg!
 
Träff 4: Fart! Uppsöka figurant, springa till target och hoppa hinder. Även att med targetens hjälp få hunden att runda ett föremål. Vippen jobbade jättefint med figurant och hade inga problem alls att springa ut till henne, däremot var det betydligt tråkigare att komma tillbaka till matte :P Vid targetövningarna kopplade han snabbt ihop det med övningarna vi gjorde i våras när han skulle runda fållan vid vallningen så det tog bara nån minut så kunde han runda en ryggsäck åt båda hållen. Lite skall och jättefin träning! :) Teorin tog upp olika sätt att få fram beteenden och att hunden aldrig gör fel, det är du som förare som tränat för dåligt!
 
Träff 5: Stadga! Vippens absolut svåraste moment eftersom vi tränat det alldeles för lite. Utan kommando har han ingen stadga alls så vi körde med kommandot. Sitta och ligga kvar fixade han med alla störningar jag gjorde (springa, hoppa över honom, kasta leksak etc) och han fixade även att Åsa sprang och hoppade. När hon däremot tog min ryggsäck och började prassla med innehållet i den, då var han bara tvungen att springa dit och kolla :) Stå kvar fixar han om jag går eller springer rakt fram, rör jag mig bakom honom eller för långt åt sidorna vill han gärna vända sig. Han sätter sig även ner om det blir för lång tid. På teorin gick vi igenom lite snabbt om vittringspinnar (vad momentet nu heter) och sen pratade vi om målsättning, hur viktigt det är i träning och hur man ska lägga upp sina mål. De ska vara positiva och framför allt ska de vara ens egna!
 
Träff 6: Var jag tyvärr sjuk, men den handlade iaf om apportering
 
Träff 7: Diskriminering. Hur man lär hunden syn- och luktdiskriminering. Vi började med inlärningen av luktdiskriminering och använde oss av post-it lappar. Vippen var återigen väldigt stressad och skällde mycket, men när jag väl började gömma lapparna så att han slog på nosen så gick det bra!
 
Träff 8: är om två veckor så jag får återkomma om den :)
 
Ja, det var lite snabbt om kursen. Jag är som sagt jättenöjd och även om Vippen fortfarande skäller massor massor så har vi kommit väldigt långt på de här veckorna! Bland annat har jag kunnat shejpa in ett helt nytt beteende utan ett enda gnäll! Det hade aldrig gått innan den här kursen. Beteendet (att lägga hakan på en fotpall) är dessutom väldigt ovanligt för honom då han ALLTID brukar pröva att hoppa upp på saker, den här gången höll han sig dock så lugn att jag verkligen kunde fånga ett lugnt beteende. Ett riktigt lyckorus när det funkade!! :) Jag tror fortfarande att det kommer att dröja länge innan jag och Vippen är redo att ge oss ut på tävlingsbanorna igen, men nu ser jag åtminstone ljuset i tunneln :)
 
Carolin
 

Viltspår och småttinglek

För några veckor sen fick Vippen gå ett av årets väldigt få viltspår. Jag vill så gärna komma igång och spåra med honom, men jag tycker det är svårt att hitta bra ställen där man kan lägga spåren och dessutom är det tråkigt att lägga spår själv och vänta på att de ska ligga till sig. Den här gången hade vi dock turen att få sällskap av Nina och hennes sheltie Holley, väldigt uppskattat av både mig och Vippen! Efter spårningen blev den liten promenad och en lekstund för vovvarna. Vippen tyckte det var jätteroligt att för en gångs skull få leka med en hund i hans storlek, men han blev rätt snabbt trött när han insåg att Holley ändå sprang minst dubbelt så snabbt som han :)
Spåret blev inte så långt, men innehöll ett par vinklar som han fixade galant. Han gick lagom fort och gick ut långt i linan utan att stanna och be mig om hjälp så jag är väldigt nöjd! :)





























Carolin

Höstbilder

Hösten verkligen rusar fram och vi är redan inne i november, var tog september och oktober vägen??
Vädret visar verkligen på att det är höst och pendlar mellan spöregn och ljuvligt solsken. När solen skiner passar vi på att vara ute mycket och har hittat en runda över fälten där Vippen kan vara lös nästan hela promenaden. Innan vi började med treadmillen har han inte alls brytt sig om att han varit lös utan lunkat på bredvid mig ändå, men nu springer han ibland faktiskt framför mig :) Den sista veckans promenader har han dock inte varit så mycket framför utan betydligt mer bakom eftersom det visst är skördetid för sockerbetor och till Vippens stora lycka så missar traktorerna en del av betorna som sen bara ligger där och väntar på en glupsk corgi :)
 
Sockerbeta- MUMS!

/Carolin
 
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0